Obiective turistice

    DELTA DUNĂRII

Localitatea Sălcioara se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, patrimoniu UNESCO, areal considerat a treia zonă ca biodiversitate din lume, după Marea Barieră de Corali și Bazinul Amazonului. Aici trăiesc unele dintre cele mai rare specii de păsări din lume, cum este pelicanul creț (Pelicanus Crispus) și gâsca cu gât roșu (Branta Ruficollis) dar pot fi găsite și specii vegetale rare, cum este măslinul dobrogean (Ziziphus jujuba).

    LAGUNA RAZIM-SINOE

Vechiul golf Halmyris avea, acum câteva secole, deaschiderea la mare care le-a permis grecilor din Milet să călătorească cu corăbiile pentru a-și întemeia, în secolul al VII-lea, pe țărmul său, o cetate prosperă, ridicată cu cel puțin o generație înaintea Histriei. În timp, golful a devenit Laguna Razim-Sinoe, cea mai mare întindere de apă din România, legată inextricabil de Delta Dunării și considerată de cercetătorul Grigore Antipa a fi plămânul deltei.

    CAPUL DOLOȘMAN

Singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc este și unul dintre puţinele locuri unde este conservat litoralul fosil al Mării Negre. Are o înălţime maximă de 29 de metri şi se întinde pe o lungime de aproximativ trei kilometri. În antichitatea greacă avea numele Pteron Akron, ceea ce s-ar traduce prin Promontoriul Penelor. Numele actual, Doloşman, are origini turceşti şi înseamnă Cap Rău. Obiectivul se află la o distanță de 8 km de agropensiunea noastră.

    CETATEA ARGAMUM

Este cea mai veche așezare atestată istoric pe teritoriul României într-un izvor scris. Vestigiile descoperite în perimetrul cetății și în proximitatea sa includ morminte tumulare cu incinerație, construcții de piatră, drumuri pietruite (dintre care unul cu o vechime atestată de 2000 de ani), construcții subterane și sanctuare din piatră, stele din marmură inscripționate din epoca greacă, colecții de monede din aur și argint, vase grecești pictate. În perimetrul Necropolei din preajma cetății Orgame a fost descoperit cel mai vechi tumul grecesc din întreg bazinul Mării Negre – Heroon (secolul al VII î.Hr.), considerat a fi mormântul întemeietorului cetății de pe țărmul Pontului Euxin.

    GURA PORTIȚEI

Este un cordon litoral ce desparte laguna de mare, o zonă izolată, de o frumusețe rară. În timp ce complexul turistic construit aici asigură toate condițiile pentru o vacanță de vis, în afara perimetrului său există posibilități de campare pentru turiștii care preferă apropierea de natură.

    PLAJALE SĂLBATICE DE LA PERIBOINA, PERITEAȘCA, PERIȘOR

Vechile treceri dinspre lagună spre mare erau odinioară puncte importante pentru pescarii care își desfășurau activitatea atât la mare, cât în apele salmastre ale lagunei. Astăzi oferă posibilitatea vizitatorilor cu spirit explorator să descopere plajele sălbatice de pe litoralul Mării Negre, acolo unde natura este suverană iar ecosistemele deltaic și marin se împletesc într-o armonie perfectă.